Home

image

René Peter, Una temporada con Marcel Proust, Ediciones B, 2008

Una temporada con Marcel Proust, publicat per Gallimard l’any 2005 ( Une Saison avec Marcel Proust), i traduït al castellà per Esther Tusquets, constitueix un valuós document per acostar-nos una mica més al coneixement de la persona de Marcel Proust. Un any abans, el 2004, Dominique Brachet, cercant entre papers del seu avi documentació per a un estudiós de Debussy, va trobar el mecanoscrit, corregit a mà pel mateix René Peter, i enllestit poc abans de la seva mort l’any 1947.

René Peter, fou metge i professor de medicina, historiador, autor de diverses obres de teatre i biògraf de Debussy. La vida acadèmica del seu pare, també professor de medicina, relacionà la seva família amb la de Marcel amb qui establí coneixença de petit. L’amistat no es reprengué fins al 1904 quan Marcel el felicità per l’èxit assolit per Peter com a dramaturg.

L’obra constitueix una mirada única, viva i generosa de l’autor de la Recherche; la relació d’ambdues famílies, el contrast dels records primerencs, les primeres impressions del jove esnob, l ‘autor de Les plaisirs et les jours, la relació establerta a partir del grup format per Reynaldo Hahn, Fénelon, Bibesco, Gregh, entre altres, que es reunien en un cafè que anomenaven el Poulpiquet, la malaltia de Marcel, la relació distant entre ell i Debussy, constitueixen documents valuosos.

L’estiu de 1906, després de la mort de la mare, Marcel decideix passar uns dies -que finalment s’allargaran fins als quatre mesos-, a Versalles. Allà coincideix amb René Peter a qui s’aferrarà com a una taula de salvació, en uns temps de dol, i a qui René correspon en generosa amistat. Marcel li encarrega tràmits a París per a la recerca d’un nou apartament, ja que abandona el dels seus pares de la Rue de Courcelles, circumstància que ens permet de conèixer un cop més la complexa forma de relacionar-se de Marcel, en la pretensió de les coses i de l’estimació. Però sobretot el testimoni de Peter encara el temps d’inflexió entre l’esnobisme mundà, la presència en salons, amb el de reclusió per encarar el temps del treball. Un temps de dol i decisió per fer el gran pas a l’elaboració del que duu covant de temps. Textos de cartes bellíssimes i testimonials d’aquest pas cap a la reclusió, cap al temps de treball, cap a la consecució del temps final:

“Estoy en Versalles desde hace cuatro meses, pero ¿cabe decir que es Versalles? No me he levantado de la cama, no he podido ir ni una sola vez al palacio, ni al Trianón, ni a ninguna parte. Abro los ojos a la noche cerrada y me pregunto a menudo si el nido herméticamente cerrado y alumbrado con electricidad en el que vivo no estará situado lejos de Versalles, donde no he visto arremolinarse ni una sola hoja sobre los estanques. ¡Ésa es mi hermosa juventud y mi hermosa vida!”

Converses, notes i cartes són reproduïdes amb generosa estimació envers l’amic. També en són silenciades i censurades d’altres; Marcel durant un temps havia arribat a escriure una carta diària a René. Anècdotes de la vida en comú durant aquests mesos a Versalles, sobre lectures, sobre els comentari de Marcel respecte al David Copperfield, que René manifesta que no va saber copsat en el moment del dol per la mare, moments de complicitats i confidències d’amics.

La mirada de René cap a l’amic, així com la de Gregh escrita publicada cinquanta anys abans, i altres que el tractaren i l’estimaren, ens permet descobrir aspectes vius, generosos, il·luminadors, en definitiva humans de l’amic.

L’edició es presenta enriquida amb una introducció de Jean-Yves Tadié i un curt prefaci de Dominique Brachet.

Francesc Garreta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s